Vanliga frågor & tips

Behöver man kosttillskott?

Maten som finns i butikerna idag är betydligt näringsfattigare än för tex 50 år sedan. Odlingsjordarna är mer utarmade på näringsämnen, processad mat och långa transporter gör att nivåerna på vitaminer och mineraler i maten sjunkit.Samtidigt som vi lever i en mer förgiftad miljö med en ökad mental och fysisk stress som följd blir behovet av kosttillskott ännu större för att optimera hälsan.

Kan probiotika (mjölksyrabakterier) hjälpa vid ett dåligt immunförsvar?

Mag- och tarmfloran är oerhört viktig för att vi ska hålla oss friska, pigga och starka. Faktum är att god tarmflora och matsmältning alltmer sammankopplas med god hälsa, önskat näringsupptag och flertalet av kroppens viktiga funktioner. En obalans i tarmfloran, enzymbrist, låg produktion av magsyra och en irriterad, tarmslemhinna kan således ge upphov till svagt immunförsvar, näringsbrister och autoimmuna sjukdomar.

Ska jag gå till doktorn eller fotterapeuten med nageltrång?

En auktoriserad fotterapeut såsom Iréne på Kiropraktik & Hälsa är specialist på problem såsom nageltrång. I väldigt många fall så skickar läkaren dig vidare till ett auktoriserad fotterapeut vid dessa besvär.

Hur kan jag veta att kiropraktik fungerar?

Kiropraktiken bygger på naturvetenskapliga principer och utvecklas i takt med aktuell forskning. Dagens kiropraktik är en modern medicinsk vetenskap, som ingår i Världshälsoorganisationens organ för medicinsk vetenskap - CIOMS. För att få detta erkännande krävs det att behandlingsmetoden uppvisar hög säkerhet och att dess behandlingseffekt är vetenskapligt dokumenterad. Kiropraktik är dokumenterad effekt mot många besvär. Både i Sverige och utomlands forskas det för att dokumentera effekten av kiropraktik på ytterligare en lång rad besvär, som klinisk erfarenhet har visat det effektivt för.

Alltid IS på akut skada

Vid akuta och även inte fullt så akuta smärtor i rörelseapparaten (rygg, nacke, fotled etc) lägg på is. Detta är aldrig fel och kan förhindra en långvarig nackspärr eller svullnad av en stukad fotled eller vad det än må vara. På Kiropraktik & Hälsa säljer vi till ett humant pris mycket praktiska ispåsar som kan användas om och om igen.

 

 

 

När kan jag ha hjälp av att prata med en psykolog?

När det inte räcker med att tala med familj och vänner om hur du mår eller vad du upplever. Om du har fått svårt att fungera i vardagen och relationerna till andra människor påverkas negativt av det. Du kanske känner dig stressad och har svårt att orka med tillvaron. Du kanske har ångest, känner dig orolig eller deprimerad.

Det kan också handla om en livskris t.ex. en skilsmässa, eller att du har blivit sjuk eller kanske mist någon nära vän/familjemedlem genom dödsfall. Relationsproblem är också en vanlig orsak till att man söker psykolog.

Ställ gärna en fråga

Vi svarar normalt inom 48 timmar.

Vilka besvär och smättillstånd kan en kiropraktor behandla?

En kiropraktor behandlar besvär eller skador som orsakas av störningar i samspelet mellan muskler, leder och nervsystem. Många förknippar nog kiropraktik med behandling av ryggraden. Denna är på flera sätt en central del av kroppen, varför många besvär kan kopplas till den. Delar av ryggraden kan ha betydelse för lokala besvär eller symptom annanstans i kroppen. Funktionsstörningar kring ryggraden kan vara en direkt- eller indirekt bidragande orsak. De kan uppkomma som följd av besvären och förstärka dessa eller fördröja läkningen. Här följer några exempel på besvär som kan behandlas effektivt med kiropraktik:
- Nacke och bröstrygg: huvudvärk, smärta i nacke och bröstrygg, nackspärr, yrsel, axelbesvär, tendiniter (seninflammationer), domningar i armar och fingrar
- Ländrygg: ryggskott, ischias, domningar i benen, gångbesvär
- Armar/händer: musarm, tennis-/golfarmbåge, stukningar, vrickningar
- Ben/fötter: knäskador, stukningar, vrickningar
Kiropraktorn behandlar också annat än smärta. T ex kan besvären vara nedsatt rörlighet. Idrottare, vara sig det är professionella eller inte, kan ofta få hjälp till att förbättra sina prestationer.

Varför är Metabolic Typing bättre än alla andra dieter?

Metabolic Typing är den enda metoden i världen som identifierar just dina unika behov av näring och föda. Vi alla är lika olika i hur vi reagerar på som att vi alla har olika färg på huden eller om du så vill: en del bilar funkar bäst på diesel medan andra funkar med bensin. Det som en person mår väldigt bra av mår en annan person inte alls bra av. "Den ene mannens medicin är den andre mannens gift". Vill du hitta hälsa från grunden måste du starta med det du stoppar i dig och då gäller det att veta vad som är DIN "medicin". Du kanske tror att du äter väldigt hälsosamt men samtidigt kanske du inte mår bra alls. Detta är ett tecken på att maten du äter inte ger dig rätt energi. Metabolic Typing hjälper dig att identifiera DIN optimala föda!

Hur vet jag vilken behandling jag ska välja?

Detta varierar ju helt mellan person till person och från skada till skada. En massör kan göra så väldigt mycket mer än att ge dig en skön stund på bänken, zonterapeuten jobbar mycket med invärtes problematik, kinopraktikterapeuten testar muskler och rättar till obalanser mellan höger/vänster, framsida/baksida etc samt hjälper dig en del mentalt. näringsterapeuten kollar symptom och ger nödvändiga kosttillskott för att öka balansen mellan olika mineraler, psykologen hjälper dig om du har mycket stress eller är i psykisk obalans. Detta manifesteras ofta som smärta någon annanstans i kroppen. Skicka gärna en fråga i frågeformuläret eller välj den form som du känner känns rätt för dig. Här på mottagningen refererar vi alltid vidare till annan behandlingsform om vi känner det skulle hjälpa dig!